Tip en ven om denne sideUdskriftsvenlig version af denne side

Snak 450

Når din teenager har fået lov at drikke

 

Fortæl, at mange unge ikke drikker

Det mest almindelige er ikke at drikke eller kun at drikke lidt, når man går i 8. eller 9. klasse. Det er kun 2 ud af 10, der hyppigt går til fester og drikker af de 15-årige (Skolebørnsundersøgelsen).

Lav fælles aftaler med andre forældre

Unge med forældre, der sætter grænser om antal genstande, drikker mindre. Selvom reglerne brydes engang imellem, har man trods alt markeret sin holdning og sendt et kraftigt signal, der under alle omstændigheder er med til at nedsætte forbruget. Hav desuden føling med, hvor dit barn er og med hvem. unge, hvis forældre følger med i deres liv, drikker mindre end unge, der har frie tøjler.

Ingen fester uden voksne i nærheden

Som voksen må man have respekt for de unge og ikke trænge sig på til fester i hjemmet. Omvendt skal man ikke være for langt væk, da der kan opstå situationer, som de unge skal have hjælp til.

Få dem sikkert hjem

Aftal på forhånd, hvem den unge følges med ud - og hjem igen. Lav eventuelt aftaler med andre forældre om at skiftes til at hente de unge fra festerne. Trafikulykker er det, som flest 15-24-årige dør af. Lær dem at sige fra til at køre beruset, hvad enten det er på cykel, på knallert eller som passager eller fører i en bil. Se Spritbilisme.

Lær dem om genstande

En genstand svarer til en pilsner, et glas vin og et stort glas spiritus. Der er ca. 18 genstande i en flaske spiritus, hvilket svarer til 18 øl eller 3 flasker vin. Se Kroppen.

Fortæl pigerne, de ikke kan tåle så meget

En kvinde vil få en promille på ca. 1 efter at have drukket 2 genstande. For en mand er det 3 genstande. Se Kroppen.

Fortæl, at styrtdrikning er livsfarligt

Der går ½ til 1 time, inden man kan mærke alkoholen. Drikker man meget alkohol - styrtdrikning - på kort tid, kan det være livsfarligt. Bliver en kammerat dårlig af alkohol, skal der straks tilkaldes en voksen eller ringes 112.

Fortæl, at dømmekraften bliver svækket, når man drikker

Hjernen påvirkes af alkohol. Derfor kan man gøre ting, man senere vil fortryde. Se Hjernen.

Lad dem ikke drikke på tom mave

Når de unge har fået lov at drikke, så servér et godt måltid mad inden festen, så der ikke drikkes på tom mave. Alkohol på tom mave går lige i blodet. Hav desuden sodavand i huset, den unge kan tage med til festen, så der er alternativer til alkohol. Pas især på de unge teenagepiger, der springer måltider over for at holde vægten.

Fortæl, at I altid vil hjælpe dem

En del unge tør ikke tilkalde hjælp fra voksne, hvis det går galt, fordi de er bange for forældrenes reaktion. Omvendt tror de fleste forældre, at deres barn ved, de altid kan kontakte dem i nødstilfælde. Denne misforståelse skal ryddes af vejen, så de unge ikke lader en kammerat i stikken, fordi man er bange for at tilkalde en voksen.

Undersøgelser viser, at faste aftaler om alkohol får unge til at drikke mindre.

Et totalt forbud eller en grænse på 1-2 genstande får unge til at drikke mindre.

Blandt unge med forældre, der giver deres børn lov at drikke 5 eller flere genstande, har 68 % været fulde mindst én gang inden for den sidste måned.

Blandt unge med forbud mod at drikke er det kun 26 %, der har været fulde inden for den sidste måned. Blandt gruppen, hvis forældre tillader 2 genstande, har 33% været fulde.

Kilde: Unge, fester og alkohol, 2006

Ulla 2

Skal vi quizze?

Tag alkoholquizzen med din teenager - og se hvem der har de bedste alkoholholdninger her!

 

Strid QuizSøgemaskineoptimering og markedsføring - Next Level Marketing A/S